6c2cd285-3efd-40dd-bf2c-2fc784128fac1Woensdagmiddag 25 mei gaf Leo Wallage, Commissaris van de Politie, op het strand van Egmond het startsein voor de landelijke 06-polsbandjesactie. Op de ‘Internationale Dag van het Vermiste Kind’ reikte de heer Wallage samen met Chase, één van de reddingspups uit de TV-serie PAW Patrol,  het eerste nieuwe PAW Patrol 06-polsbandje uit. De heer Wallage: “Al jaren werken de Reddingsbrigade en Politie nauw samen bij vermiste kinderen op het strand. De schrik is altijd groot voor ouders als een kind niet terug te vinden is in de drukte op het strand en nabij het water. Daarom is het nog beter om het zoekraken van kinderen te voorkomen. Vandaar dat wij op deze speciale dag de aandacht richten op ‘strandvermissingen’ en gezamenlijk ouders en jonge kinderen willen informeren over deze 06-polsbandjecampagne”.

Jaarlijks ontvangen de Reddingsbrigade en de Politie veel meldingen van kindervermissingen op stranden en bij recreatieplassen. De kinderen zijn vaak in een oogwenk aan het zicht van de ouders onttrokken en vanwege de drukte kan de ouder het kind niet meer terugvinden. Het doel  van de gezamenlijke landelijke 06-polsbandjesactie is om de strandbezoekers bewust maken van hoe zij kunnen voorkomen dat een kind zoek raakt en wat ze moeten doen als een kind toch kwijt raakt. De PAW Patrol 06-polsbandjes zijn daarbij een handig hulpmiddel. Daarnaast krijgen ouders tips hoe ze met hun kinderen afspraken kunnen maken om te voorkomen dat ze elkaar uit het oog verliezen.

Dit jaar wordt de campagne extra kracht bijgezet door een samenwerking met Nickelodeon en de populaire tv-serie PAW Patrol. Tijdens de zomermaanden loopt er op kinderzenders Nickelodeon en Nick Jr. een voorlichtingscampagne om ouders en hun jonge kinderen te waarschuwen voor de gevaren van open water. In dezelfde periode loopt de 06-polsbandjes campagne van de Reddingsbrigade en de Politie.

06-polsbandjes
Vanaf 25 mei worden op stranden en bij recreatieplassen gratis PAW Patrol 06-polsbandjes uitgedeeld door de lifeguards van de Reddingsbrigade en via aanwezige politieposten. Op het 06-polsbandje kunnen ouders hun telefoonnummer noteren en kan een gevonden kind sneller met de ouders worden herenigd. In de zomermaanden worden op het strand en bij recreatiegebieden jaarlijks gemiddeld zo´n 900 kinderen na vermissing weer samen gebracht met hun ouders. Met de 150.000 gratis beschikbare PAW Patrol 06-polsbandjes wordt het nog makkelijker om te genieten van een dagje naar het strand, meer of recreatieplas.

Tips voor een veilig dagje strand met kleine kinderen
1) Houd kinderen altijd in de gaten zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op een armlengte afstand van kleine kinderen.

2) Gebruik in zee geen vlinderbandjes bij uw kind in verband met de invloed van wind, stroming en golfslag.

3) Doe uw kind een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop.

4) Zorg dat u uw mobiele telefoon mee heeft, aan staat en voldoende is opgeladen.

5) Spreek een herkenbaar vast punt af, voor als jullie elkaar kwijt raken, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare afbeelding.

6) Kind kwijt? Waarschuw direct de Reddingsbrigade, meld het bij een strandtent en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal  eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak met tegen de wind in.

7) Is uw kind terecht? Word niet boos op uw kind, maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.

Voor meer informatie kijk op www.reddingsbrigade.nl of www.nickelodeon.nl/veiligmetpawpatrol