Dit weekend begint in Nederland de zomervakantie voor scholen. Volgens de weersvoorspelling komt er ook warm zomerweer aan en zullen veel mensen het water opzoeken voor verkoeling. De Reddingsbrigade waarschuwt badgasten die hun eerste zomerduik willen maken voor overschatting van de zwemvaardigheid. Steeds vaker moeten zij reddend optreden en ook het aantal ongevallen met fatale afloop neemt toe.

Lifeguards van de Reddingsbrigade

Uit cijfers blijkt dat de zwemvaardigheid in Nederland al jaren afneemt. Uit onderzoek blijkt dat steeds minder kinderen over diploma A, B en C beschikken. Pas dan ben je zwemvaardig. In 2015 was het percentage kinderen met een diploma C gedaald tot zo’n 30%. En als je weinig meer zwemt na het behalen van je diploma, verlies je snel een deel van je zwemvaardigheid en bouw je ook geen zwemconditie op. Zodra je dan met bijvoorbeeld stroming te maken krijgt, kan je snel in de problemen raken. De Reddingsbrigade ziet het aantal noodzakelijke reddingen uit een levensbedreigende situatie flink stijgen: van 270 in 2011 tot gemiddeld 302 per jaar in 2015.Het aantal ongevallen met dodelijke afloop steeg van gemiddeld 4 per jaar in 2011 naar 8 in 2015. De Reddingsbrigade adviseert dan ook om alleen het water in te gaan als je zwemvaardig en fit bent. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in gaan, ga dan maximaal tot je knieën te water.

De Reddingsbrigade laat Nederland veilig van het water genieten door preventief toezicht te houden bij het strand en recreatiegebieden en door advies te geven hoe en waar je veilig kan zwemmen. Hierdoor kunnen veel ongevallen worden voorkomen. Niet op alle zwemlocaties in Nederland zijn gekwalificeerde lifeguards van de Reddingsbrigade ingeschakeld. Daar is het dus extra oppassen.

Tips van de Reddingsbrigade om komende zomer veilig van een dagje aan het water te genieten:

  1. Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden. Volg hun aanwijzingen op.
  2. Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen. Dan kan je snel ingrijpen als het nodig is.
  3. Bedenk of je vaardig en fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten en smeer goed in met zonnebrand.
  4. Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.
  5. Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt).