Afgelopen week kwamen de lifeguards van de Reddingsbrigade 313 keer in actie, waarvan 16 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Van die 16 reddingen betrof het 11 zwemmers die in de problemen waren gekomen en waarbij het zonder de hulp van de Reddingsbrigade fataal had kunnen aflopen.

1c1af4a5-bd87-414a-8769-edf275b3dace1

Zwemmen in open water of de zee kan verraderlijk zijn, onder andere als gevolg van stromingen. Vaak worden zwemmers door (mui)stromingen verrast of overschatten ze hun eigen zwemvaardigheid in zee en ander open water. De Reddingsbrigade adviseert om de risico’s van zwemmen in open water te beperken door alleen daar het water in te gaan waar dat is toegestaan en waar toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards. Ga ook nooit alleen zwemmen en ga alleen het water in als je zwemvaardig en fit bent. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in, ga dan maximaal tot je knieën het water in. Blijf als ouder op armlengte van je kind in het water, als dat nog niet voldoende zwemvaardig is.

Kijk voor meer tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten op
De 313 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

 • 16 keer voor zwemmers in de problemen (waarvan 11 reddingen);
 • 27 keer werden opvarenden geholpen; waarvan 12 kitesurfers
 • 23 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
 • 229 keer werd er Eerste Hulp verleend;
 • 10 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade klaar voor het verlenen van een dienst aan o.a. de collega’s van overige hulpdiensten;
 • 8 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 16 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.