Het aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie blijft stijgen. Dat blijkt uit de registratie van de hulpverlening door Reddingsbrigade Nederland. Afgelopen week waren er opnieuw 2 dodelijke slachtoffers te betreuren tijdens zwemrecreatie in Nederland. Eén slachtoffer dat door de Reddingsbrigade werd gered ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het aantal dodelijke ongevallen bij zwemrecreatie in de zomer komt daarmee al op 8. Dat betekent dat halverwege het zomerseizoen het aantal verdrinkingen bij zwemrecreatie al net zo hoog is als het gemiddelde over het gehele seizoen van de afgelopen jaren. De Reddingsbrigade vreest dat het aantal verdrinkingen nog verder zal stijgen.

Lifeguard van reddingsbrigade

Vorige week kwam de Reddingsbrigade 417 keer in actie. Afgelopen week werden 6 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. In totaal heeft de Reddingsbrigade deze zomer tot nu toe 123 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. De twee recente dodelijke ongevallen vonden plaats op een locatie waar geen toezicht wordt gehouden. In 6 van de 8 dodelijke ongevallen deze zomer was sprake van water dat niet is aangewezen als zwemlocatie. In die gevallen kan het langer duren voordat hulpverlening gealarmeerd en ter plaatse is. In 5 van de 8 ongevallen speelde een beperkte of helemaal geen zwemvaardigheid waarschijnlijk een rol bij het ongeval. Reddingsbrigade Nederland constateert al jaren een trend van afnemende zwemvaardigheid, onder meer door het verdwijnen van het schoolzwemmen. Die trend wordt onderbouwd door onderzoek waaruit blijkt dat het aantal behaalde diploma’s in Nederland, met name B en C, sterk afneemt.

De Reddingsbrigade adviseert om alleen op plaatsen te gaan zwemmen waar op dat moment toezicht wordt gehouden door erkende lifeguards. Let daarbij op de openingstijden van de betreffende Reddingsbrigade. Zorg dat je geoefend en fit bent als je gaat zwemmen en beperk je risico door niet te ver te gaan en niet alleen te gaan zwemmen.
Mocht je een drenkeling zien, blijf dan rustig en denk eerst aan je eigen veiligheid. Geef aan dat je hulp inschakelt en alarmeer daarvoor de professionele hulpdienst via 112 en schakel de lokale reddingsbrigade in als die in de buurt is, bijvoorbeeld via een omstander. Als het mogelijk is werp dan een drijfmiddel zoals een luchtbed of een plastic bal naar de drenkeling. Houd de drenkeling goed in de gaten totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd, zodat zij zo snel mogelijk op de juiste locatie de hulpverlening of zoekactie kunnen starten.

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 417 keer in actie voor de volgende situaties:

 • 12 keer voor zwemmers in de problemen;
 • 13 keer werden opvarenden geholpen (waarvan 5 kitesurfers);
 • 26 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
 • 329 keer werd er Eerste Hulp verleend;
 • 25 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade o.a. klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten;
 • 12 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 6 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie