Afgelopen week heeft de Reddingsbrigade ondanks het tegenvallende zomerweer 429 hulpverleningen verricht, waaronder 44 reddingen uit een levensbedreigende situatie. 245 keer werd er eerste hulp verleend, 36 zoekgeraakte kinderen werden met hun ouders herenigd en 59 opvarenden werden geholpen, waaronder 14 kiters.

786c0388-1cac-4a60-86f2-c1015e93ae42[1].jpg

Daarnaast kwam de Reddingsbrigade 42 keer in actie voor zwemmers die in de problemen waren geraakt. Veel zwemmers die ondanks het niet al te mooie weer toch het water in gingen werden verrast door sterke (mui) stromingen voor de kust. 21 zwemmers moesten door de lifeguards van de Reddingsbrigade uit het water worden gered.

Afgelopen week kwam ook het bericht naar buiten dat de 15-jarige jongen die de week ervoor bij Egmond uit een mui werd gered, toch helaas alsnog is overleden. Daarmee is dit seizoen het 9e dodelijke slachtoffer tijdens zwemrecreatie te betreuren. Dat is een evenaring van het totaal over het hele seizoen van 2015.

Dit aantal toont aan dat het van groot belang blijft om ongelukken op en rond het water te voorkomen. De Reddingsbrigade adviseert dan ook om alleen daar te gaan zwemmen waar toezicht wordt gehouden door lifeguards en om niet alleen te gaan zwemmen. Kijk goed naar de waarschuwingsborden die aangeven waar een sterke stroming is en ga daar niet het water in. Let ook op aanwijzingen van de lifeguards van de Reddingsbrigade en kijk bij het betreden van het strand welke vlag is gehesen bij de post van de Reddingsbrigade. Bij een gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen. Bij een rode vlag is zwemmen of baden te gevaarlijk en is het niet toegestaan om het water in te gaan.

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 429 keer in actie voor de volgende situaties:

 • 42 keer voor zwemmers in de problemen;
 • 59 keer werden opvarenden geholpen (waarvan 14 kitesurfers);
 • 36 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
 • 245 keer werd er Eerste Hulp verleend;
 • 35 keer stonden de vrijwilligers van de Reddingsbrigade o.a. klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten;
 • 12 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.