Het tropische (na)zomerweer van afgelopen week bezorgde de vrijwilligers van Reddingsbrigade Nederland nog een drukke week. De Reddingsbrigade kwam 2.152 keer in actie, waarvan 37 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. Daarmee kwam het totaal aantal reddingen in 2016 op 303. Er was helaas ook een 12e dodelijk zwemongeval te betreuren. Dat betekent dat zowel het gemiddeld aantal reddingen uit een levensbedreigende situatie als het gemiddeld aantal dodelijke slachtoffers bij zwemrecreatie, ondanks relatief matig zomerweer, dit jaar opnieuw verder stijgen. Eerder deze zomer heeft Reddingsbrigade Nederland al haar zorgen geuit over het stijgende aantal dodelijke ongevallen. Nu het aantal noodzakelijke reddingen ook verder stijgt versterkt dit haar pleidooi voor meer aandacht aan de zwemvaardigheid in Nederland, onder meer via een nieuwe vorm van schoolzwemmen.
Lifeguards van de Reddingsbrigade
De vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade bouwen het zomerseizoen langzaam af nu de meeste schoolvakanties zijn afgelopen. Op diverse plaatsen zal het toezicht nog enkele weken met name in de weekenden worden voortgezet. Volgende  week wordt de eindbalans qua hulpverleningen in het zomerseizoen van 2016 opgemaakt.

Voor de komende dagen wordt nog mooi weer voorspeld. Om veilig van het water te genieten adviseert Reddingsbrigade Nederland om dat te doen op locaties waar toezicht aanwezig is. Verder is het advies goed op de strand- en informatieborden te kijken en te letten op de vlaggen bij de reddingsposten waarmee waarschuwingen worden gegeven. Informatie over lokale risico’s, speciale zones voor watersport en kennis van de lokale situatie helpen om ongelukken te voorkomen. Omstandigheden zoals wind, weer en bodem kunnen per locatie verschillen.

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week  2.152 keer in actie voor de volgende situaties:

  • 83 keer voor zwemmers in de problemen;
  • 86 keer werden opvarenden geholpen (waarvan 35  kitesurfers);
  • 199 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;
  • 1.679 keer werd er Eerste Hulp verleend;
  • 94 keer stonden de vrijwilligers  van de Reddingsbrigade o.a. klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten;
  • 11 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 37 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie