Trainingslocatie

Zwembad de Schelp<BR>De Boulevard Noord 45<br>4617 HD Bergen op Zoom

Postadres

Bergse Reddings Brigade<br>Escarp 9<br>4615 NG Bergen op Zoom<br><a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a>

Bankrelatie

IBAN: NL02ABNA0429146760<br>BIC: ABNANL2A<br>t.n.v.: Bergse Reddings brigade

Nederland Zwem Veilig

Het een mooi paasweekend voor de deur, kan het aanlokkelijk zijn om een duik in open water te nemen. Maar pas op! Het water is nog verraderlijk koud en bij een sterke stroming kan zelfs een ervaren zwemmer in de problemen raken.

Vorig jaar moest de Reddingsbrigade 274 keer uitrukken om een zwemmer in nood te helpen. In 93 gevallen ging het om een levensbedreigende situatie. Gemiddeld verdrinken jaarlijks 80 mensen. Hoewel vaak mensen zonder zwemdiploma in de problemen raken, kunnen ook mensen mét een diploma moeilijkheden krijgen in het water. Uit recent onderzoek van de Hogeschool Windesheim blijkt namelijk dat je zwemmen ook kunt verleren.

Zwemvaardigheid neemt na tijdje af

Reden voor de Nationale Raad Zwemveiligheid om de komende maand mensen op te roepen hun eigen zwemvaardigheid te testen. In zwembaden in het hele land kun je vanaf woensdag meedoen aan een ‘zwemchallenge‘. Ook al heb je al je zwemdiploma’s, het is net zoals bij je rijbewijs: als je lang niet zwemt, kan het best zijn dat je niet meer zo handig bent in het water als je denkt.

Bij de ‘zwemchallenge’ herhaal je onderdelen van de test die je af moet leggen om een zwemdiploma te krijgen. Een instructeur kijkt mee en kan aanwijzingen geven op welke punten je nog kunt verbeteren. “Zwemveiligheid is afhankelijk van de omstandigheden. Als je weet dat je kunt terugvallen op je zwemvaardigheid, blijf je rustig en is de kans op overleven veel groter”, zegt woordvoerder Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

zwemchallenge
Tijdens een zwemchallenge herhaal je de eisen voor een zwemdiploma, zoals zwemmen door ‘het gat’.

Ga niet alleen het water in

De Reddingsbrigade ziet steeds vaker mensen in de problemen komen in het water. “Als Nederlanders zijn we al snel tevreden over wat we kunnen. Maar als het water koud is, geeft dat veel onverwachte problemen”, zegt lifeguard Bon Koelman van de Reddingsbrigade.

Koelman adviseert, als je wilt gaan zwemmen, om goed het weer en de wateromstandigheden in de gaten te houden en alleen te gaan zwemmen als je een goede conditie hebt. En alcohol vergroot de kans op ongelukken. Een belangrijke tip van Koelman is om niet alleen het water in te gaan. Mocht je in een noodsituatie terechtkomen, kan iemand je beter te hulp schieten.

Als omstander moet je juist te hulp schieten als iemand stil is en bijna onder water raakt met het hoofd.

Bron: EenVandaag | Als omstander moet je juist te hulp schieten als iemand stil is en bijna onder water raakt met het hoofd.

Externe Nieuws import