Reddingsbrigade Nederland en lokale reddingsbrigades hebben met overtuiging vletten ter beschikking gesteld voor Zuid-Oekraïne. Er is snel en daadkrachtig gereageerd op een verzoek van de Europese Unie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) om materiële hulp te bieden voor de watersnoodramp als gevolg van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. Omdat de dam aan de frontlinie van het conflict ligt konden er natuurlijk geen reddingsbrigade leden afreizen, dit is simelweg te gevaarlijk.

De reddingsbrigades en Reddingsbrigade Nederland leverden in totaal 22 vletten. Voornamelijk reservemateriaal, dat niet meteen benodigd is in geval van een acute inzet in Nederland. Wat we wel kunnen is de Oekraïners helpen met toeleveren van het materiaal waar grote tekorten aan zijn. Het leveren van onze oudste boot is besproken maar bleek niet snel te organiseren ivm diverse gebreken. Gelukkig bleken 22 boten van andere reddingsbrigades wel snel te leveren. Eerst werd een verzamelpunt in IJmuiden benut, vanwaar de vaartuigen op zondag 11 juni zijn vervoerd naar een Defensie-depot in Vriezenveen (Overijssel).

Vrachtwagens met goederen
De 21 waterschappen verzamelden 40 boten, 75 pompen, 20 reddingsboeien, 371 reddingsvesten en 116 waadpakken. Daarnaast ging het om andere materialen, zoals zandzakken, bigbags en laarzen. De Unie van Waterschappen nodigde in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland persvertegenwoordigers uit om op maandag 12 juni het moment van vertrek van de eerste vijftien vrachtwagens met goederen richting Oost-Polen vast te leggen. Voor verdere informatieverstrekking waren Pascalle Grotenhuis (directeur-generaal Internationale Samenwerking bij BZ), Stefan Kuks (watergraaf Unie van Waterschappen) en Marc van den Berg (bestuurslid Reddingsbrigade Nederland) present. Het transport gebeurde onder regie van BZ.